LIFE07 ENV/GR/000265
TΟ ΕΡΓΟ

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ


Φωτογραφίες

Συνταγές
Γίδα λεμονάτη

Υλικά:
2 kg. Γίδα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά αλεύρι
1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά σούπας άνηθο
αλάτι - πιπέρι

Παρασκευή :
Πλένετε το κρέας της γίδας προσεκτικά. Το βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα με ένα μέτριο κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζετε προσεκτικά.
Αφήνετε τη γίδα να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 3 ώρες, ώσπου το κρέας να μαλακώσει. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζουμί.
Βάζουμε δύο-τρεις φλυτζάνες από το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι με δύο σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι-πιπέρι, το χυμό ενός λεμονιού και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Αφού πάρει δύο-τρεις βράσεις ρίχνουμε μία κουταλιά αλεύρι ανακατεύοντας συγχρόνως με τον δάρτη αυγών ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα, με την οποία περιχύνουμε το κρέας και το σερβίρουμε.
Εάν θέλετε το υπόλοιπο ζουμί το βράζετε με ανάλογο ρύζι, λίγο αλάτι και πιπέρι και έχετε ένα γευστικότατο πιλάφι.

Κοτόπουλο με τραχανά

Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια
200 γραμμάρια γλυκά τραχανά
100 γραμμάρια φυτίνη
½ φλυτζανάκι του καφέ γάλα.
αλάτι, λίγο πιπέρι.

Παρασκευή :
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ζεστό νερό και πριν αρχίσει να βράζει ζωηρά, παίρνουμε τον αφρό.
Μετά από δέκα λεπτά περίπου ρίχνουμε τα τραχανά και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσει το κοτόπουλο.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε απ' τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα.

Τσομπάνικο ρυζόγαλο

Υλικά:
Ρύζι (καρολίνα) 100 γρ.
Ζάχαρη 100 γρ.
Γάλα 1kg.

Παρασκευή :
Βράζετε το ρύζι για λίγο μέχρι να μισομαλακώσει και το στραγγίζετε. Βάζετε το γάλα στη φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη και το ρύζι. Ανακατεύετε περιοδικά στην αρχή του βρασμού και συστηματικά αργότερα έως ότου να διαπιστώσετε ότι το ρύζι έχει βράσει εντελώς και το γάλα να αρχίζει να πήζει. Μοιράστε το σε μπολ.
Εάν θέλετε το ρυζόγαλο πολύ πηχτό, μπορείτε να μην βράσετε καθόλου το ρύζι αλλά να βράσετε όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλλα.
 

© Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής - Διοικητήριο, 63100 Πολύγυρος                                                   Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Mundo GR.