Ενδυμασίες - Λαϊκή Τέχνη

Σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής άνθιζε η υφαντουργία. Τα πολύχρωμα υφαντά που ύφαιναν με μεράκι και φαντασία οι γυναίκες ήταν και εξακολουθούν να είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούσαν το μαλλί και το μετάξι και έβαζαν πάνω τους όλα τα χρώματα της ελληνικής γης: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και κρεμεζί. Έφτιαχναν υφαντά για το σπίτι και είδη ρουχισμού.

Το μετάξι έβγαινε από τα κουκούλια που έπλεκαν οι μεταξοσκώληκες που τρέφονταν από τις μουριές που κάλυπταν του Πολυγύρου και της Αρναίας. Με το μετάξι αυτό οι γυναίκες ύφαιναν τραπεζομάντιλα, σεντόνια, δισκομάντιλα, γύρους κρεβατιών και το μεταξωτό ύφασμα που χρειάζονταν για την πολύχρωμη φορεσιά τους. Με τα μαλλιά, που ήταν έτοιμα μετά από πολλή επεξεργασία, ύφαιναν ‘’τσέργες’’ και ‘’γιάμπολες’’ (μάλλινα σκεπάσματα), ‘’φλοκάτες’’ (μάλλινα σκεπάσματα με φλόκια στη μία όψη), ριγωτές ‘’βελέντζες’’ (μάλλινες κουβέρτες), ριγωτά ‘’κιλίμια’’ και μαξιλάρια. Από τα μαλλιά διάλεγαν τα πιο μαλακά για να υφάνουν γκρίζα σακάκια για τους άντρες και για τα παιδιά τους.

Δείγμα της απαράμιλλης σε ομορφιά υφαντικής τέχνης των γυναικών της Χαλκιδικής είναι η φορεσιά τους, που την αποτελούσαν το μακρύ ως το γόνατο ‘’πουκάμισο’’, που ήταν λευκό ή σκούρο γαλάζιο, και είχε κέντημα στον ποδόγυρο και στα μανίκια, το μεταξωτό ‘’καβάδι’’ δηλαδή το φόρεμα που έμπαινε πάνω από το ‘’ποκάμισο’’, και ήταν ραμμένο με ριγωτό ύφασμα, η ριγωτή ποδιά, με το πλούσιο κέντημα και τα ‘’φτίλια’’ (κοντά κρόσσια) στις άκρες της και το μεγάλο μεταξωτό σταμπωτό μαντίλι που έζωναν στη μέση, πάνω από την ποδιά.

Στο κεφάλι φόραγαν το ‘’καβούκι’’ ή ‘’φέσι’’, μικρό καπέλο με μακριά φούντα και γύρω του τύλιγαν βαμβακερό σταμπωτό μαντήλι. Αυτό το καπέλο, φτιαγμένο στη Βενετία, ήταν το γαμήλιο δώρο του γαμπρού προς τη νύφη και αγοραζόταν από τη Θεσσαλονίκη.

Ντυμένες με αυτές τις φορεσιές οι γυναίκες έλαμπαν από ομορφιά και περηφάνια στις πιο σημαντικές και ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους.

 

© Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής - Διοικητήριο, 63100 Πολύγυρος                                                   Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Mundo GR.