Αθανάσιος Καραγκάνης

Ο Καραγκάνης ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Γεννήθηκε 2 Ιουνίου 1896 και έλαβε το πτυχίο του χημικού τον Οκτώβριο του 1918.


Μετά την αποστράτευσή του τον Οκτώβριο του 1922, εργάσθηκε ως καθηγητής στο ημιγυμνάσιο Βάλτας και από 23-9-1924 στη Θεσσαλονίκη στο Πρακτικό Λύκειο, στο Β΄ Γυμνάσιο, στο Παρθεναγωγείο και στα Διδασκαλεία Αρρένων και Θηλέων. Στις 15-10-1926 παραιτήθηκε από καθηγητής και έθεσε υποψηφιότητα βουλευτή στο νομό Χαλκιδικής με το κόμμα του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου «Δημοκρατική Ένωση», αλλά δεν εκλέχθηκε.


Εκλέχθηκε, όμως, δήμαρχος Πολυγύρου στις 20-5-1951. Επανεκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1959 και του 1963 και ήταν δήμαρχος έως την 1η Σεπτεμβρίου 1967, συνολικά 12 έτη. Επί της δημαρχίας του έγιναν πολλά έργα στον Πολύγυρο, αλλά φρόντιζε και για όλη τη Χαλκιδική. Με άλλους επώνυμους και δραστήριους Χαλκιδικιώτες ίδρυσαν την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής, της οποίας ήταν Α΄ αντιπρόεδρος στο πρώτο συμβούλιο.


Όταν πλέον τα κουρασμένα βήματά του τον εμπόδιζαν να προσφέρει τις δυνάμεις του στη Χαλκιδική, άρχισε να προσφέρει την περιουσία του. Έκανε πολλές δωρεές. Η σπουδαιότερη ήταν η δωρεά της διώροφης οικίας του στο δήμο Πολυγύρου, για να γίνει λαογραφικό και ιστορικό μουσείο, γιατί πρέσβευε ότι αν η λαογραφία και η ιστορία της Χαλκιδικής αποκτήσουν στέγη, θα διασωθούν και θα μελετηθούν.


Με τέτοια προσφορά επόμενο ήταν να τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Τιμήθηκε επανειλημμένα από το δήμο Πολυγύρου, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής και από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη, όμως τιμητική διάκριση ήταν η αγάπη όλων των Χαλκιδικιωτών προς τον υπέργηρο αυτόν άνθρωπο με τη νεανική ψυχή, που το βάρος των χρόνων δεν εμπόδιζε να οραματίζεται, ως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, έργα ευποιίας για τη Χαλκιδική. Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1988.

 

© Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής - Διοικητήριο, 63100 Πολύγυρος                                                   Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Mundo GR.